Kinderen leren fietsen

Fietsen met uw kind of met het hele gezin kan een goede manier zijn om een vrije dag te besteden. Vaak vinden kinderen dit geweldig om te doen. Niet alleen bent u gezellig met uw gezin op pad, maar het is ook nog eens goed voor de gezondheid.

Beginnen met fietsen

Voor dat u samen met uw gezin op de fiets stapt om een fietstocht te maken is het handig om een aantal materialen aan te schaffen. Op deze manier kunt u goed voorbereid op pad. Schaf bijvoorbeeld een helm aan. Dit kan ernstige schade voorkomen wanneer uw zoon of dochter een nare val maakt. Belangrijk bij hier kiezen van de helm is de pasvorm. Ook wanneer u uw kind achterop neemt is het aangeraden om uw kind een helm te laten dragen.

Verder is het handig om een fietswagen of kinderzitje aan te schaffen. Fietswagens voor kinderen zijn sterk, overdekt en veilig en ideaal om jongere kinderen mee te nemen of om extra bagage te vervoeren. Een kinderzitje daarentegen is wat goedkoper en kost minder kracht om mee te fietsen. Deze zijn ideaal te gebruiken als het buiten wat beter weer is.

Als laatste is het belangrijk de juiste kleding te hebben. Houdt rekening met verschillende seizoenen en weersomstandigheden waar u mee te maken kunt krijgen. Als het gaat regenen kan het handig zijn om een regenpak paraat te hebben wanneer u op pad gaat.

Daarna kunt u langzaam beginnen met fietsen. Pak het in het begin vooral klein aan. Ga niet te ver en trap ook niet te hard. Grotere afstanden fietsen is iets wat u moet opbouwen samen met uw kind. Neem uw kind mee naar een speeltuin in de buurt of ga samen een ijsje halen. Op deze manier maakt uw kind kennis met het fietsen en beleeft hij of zij hier plezier aan. Ook is het belangrijk dat u rekening houdt met uw snelheid tijdens het fietsen. Kleinere kinderen kunnen eenmaal niet zo snel trappen als volwassenen. Om ervoor te zorgen dat u niet teveel snelheid maakt kunt alle bagage zelf dragen, van tassen tot jassen.

Zorg ook dat u voorbereid op pad gaat. Stippel bijvoorbeeld van tevoren een route uit. U kunt oudere kinderen hierbij betrekken door hen te laten kiezen waar ze graag naar toe zouden willen gaan. Probeer uw fietstocht te combineren met bijvoorbeeld een stop bij een monument zoals een kasteel of een ander uitje zoals park of museum. Op deze manier houdt u uw fietstocht ook boeiend voor oudere kinderen. Het is ook belangrijk op tijdens uw tocht navigatie of een kaart bij u te hebben.

Hierbij kunt u ook gebruik maken van een mobiele telefoon. Fietstochten hoeven niet perse bij uw achterdeur te beginnen. U kunt ook de auto pakken en een stukje verder rijden naar een ander startpunt. Maar voorbereiding heeft niet alleen te maken met het uitstippelen van een route. Zorg ervoor dat u de dag van tevoren alle fietsen klaar hebt staan, lunchpakketten hebt gepakt en de kleding hebt klaar gelegd; dit scheelt stress in de ochtend. Het kan ook handig zijn om een EHBO-doosje mee te nemen, voor het geval iemand valt en een pleister nodig heeft.

Het is belangrijk om vooral plezier te hebben onderweg. Neem bijvoorbeeld een bal mee of een frisbee, plan een picknick met het hele gezin of haal samen een ijsje. Uiteindelijk gaat het niet om de afstand die je fiets, maar dat jullie een leuke tijd hebben met elkaar!

Voordelen van fietsen

Fietsen heeft vele voordelen. is natuurlijk heel erg gezond; je bent in beweging, je spendeert tijd in de natuur en je werkt aan de conditie. Ook krijg je spieren door het fietsen en werkt het stress-verminderend. Maar fietsen heeft niet alleen persoonlijke voordelen. Het heeft ook voordelen voor uw gezin als geheel. Er zijn meer redenen om samen met uw gezin te gaan fietsen.

Iedereen kan namelijk leren fietsen, kinderen van alle leeftijden, lengte, breedte, een beperking; het maakt niet uit. Er bestaan zo veel verschillende fietsen dat er voor iedereen wel iets is. Laat uw kind een eigen fiets uitkiezen, maar let hierbij wel op dat deze een juist formaat heeft. Een te grote of te kleine fiets kan voor problemen zorgen. Wanneer uw kind een fiets heeft dat bij hem of haar past zal hij sneller gemotiveerd zijn om mee te gaan op uw fietstocht.

Fietsen zorgt er ook voor dat het hele gezin een goede tijd heeft en werkt bevorderend voor de band tussen ouders en kinderen. Het is een gezellige en gezonde manier om uw vrije tijd te besteden met uw kinderen. U kunt tijdens uw tocht picknicken, een spelletje spelen of iets leuks bezoeken.