Kinderen leren wandelen

Kinderen leren wandelen

Wandelen is een uitstekende manier om tijd te spenderen met uw kinderen. U bent buiten en kunt genieten van de natuur om u heen en tegelijkertijd werkt u aan een band met uw kinderen. Maar hoe zorgt je ervoor dat kinderen het leuk gaan vinden om te gaan wandelen? Het antwoord lijkt simpel: zorg ervoor dat u het leuk maakt. Maar hoe maakt u wandelen precies leuk voor uw kinderen? Hier zijn een aantal tips die u kunt gebruiken om uw kinderen kennis te laten maken met het wandelen.

Begin vroeg en zorgt voor een routine: begin met wandelen als uw kinderen nog jong zijn. Stippel samen een route uit of laat uw kind soms een leiden. Zo leert u wat uw kinderen leuk vinden en houdt u ze gemotiveerd. Zorg er ook voor dat u vaak wandelt. Probeer dit dagelijks te doen. Dit is ook een voorbeeld van zorgen voor een routine. De wandeling hoeft niet altijd lang te zijn, een klein uitje naar het park is voldoende.

Bereid jezelf goed voor: doe onderzoek naar je bestemming en bekijk samen een leuke route. Uw kinderen hierbij betrekken is belangrijk en zorgt ervoor dat ze enthousiast worden over de wandeling. Neem een kaart of navigatiesysteem mee. Dit kan handig zijn wanneer u de weg kwijt bent, of wanneer u wandelt in een onbekend gebied. Kijk ook eens naar de weersverwachting; dan heeft u een indicatie over wat voor kleding u moet meebrengen. Is er kans op regen?

Neem dan voor de zekerheid een regenpak mee of een poncho. Dan komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan. Bereid ook lunchpakketten voor een neem snacks voor onderweg mee. U kunt ervoor kiezen om een picknick te houden met het gezin. Kinderen vinden dit vaak erg leuk. Neem daarnaast ook genoeg water mee. Gehydrateerd blijven tijdens uw wandeling is heel belangrijk. Drink voor u begint met wandelen en wacht niet tot u dorst krijgt. Drink regelmatig genoeg water. Je verliest meer vocht dan je denkt.

Wees voorbereid op ongelukken of noodgevallen: neem daarom een EHBO-doosje mee of wat pleisters zodat u meteen kunt ingrijpen wanneer dit nodig is. Houdt lucifers en aanstekers op een droge plek en leer hoe je een vuur maakt en mensen warm houdt. Het kan handig zijn wanneer u weet hoe u gebruik moet maken van een kompas of hoe u een kaart moet lezen.

Houdt het leuk: het belangrijkste is dat u het leuk houdt voor iedereen. Wissel routes af, maak er een avontuur van of koop eens met z’n allen een ijsje. Sta vooral ook stil bij wat uw kinderen zien en wat ze interesseert. Onderzoek samen die ene steen of dat dier dat uw kind zag. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen genoten heeft van de wandeling.

Voordelen van wandelen

Naast het feit dat wandelen een ontzettend leuke en gezellige bezigheid is voor het hele gezin, heeft wandelen zelf ook nog verschillende voordelen.

  • Een goed moment voor conversaties: tijdens een wandeling kunt u in alle rust praten met uw kind, zonder dat u gestoord wordt door alle hedendaagse technologieën zoals smartphones, laptops en tablets. In de natuur kunt u genieten van de rust en geeft u uw gedachten ook rust. Hierdoor kunt u plaats maken voor gesprekken met uw zoon of dochter. Misschien is er iets waar uw kind graag met u over wilt praten, of is het gewoon een moment om gezamenlijke interesses te delen.
  • Wandelen zorgt een interesse in kalmerende activiteiten: het is steeds moeilijk voor ons om te relaxen. We zijn de hele dag bezig en vergeten hierdoor dat we ook eens tijd voor ons zelf moeten nemen. Door te wandelen krijgt u interesse in activiteiten waardoor u kunt relaxen. Het is een gezonde vorm om stress te verminderen en dus goed voor uw geest.
  • Gezond voor lichaam en geest: wandelen werkt kalmerend en stress-verminderend wat goed is voor uw geest. U leert te relaxen en tegelijkertijd werkt u ook aan uw conditie. Tijdens uw wandeltocht kunt u een boel calorieën verbranden. Dit aantal kunt u verhogen door eens een heuvel op te klimmen, sneller te wandelen of een grote afstand te lopen.
  • Een grote speeltuin: de natuur is een grote speeltuin voor kinderen. Omgevallen bomen waar ze op kunnen spelen, genoeg takken om hutten mee te bouwen en meertjes om met water te spelen. Buiten spelen stimuleert de creativiteit van kinderen.

Er zijn vele voordelen maar het grootste voordeel van samen met uw kind wandelen is dat u tijd spendeert met uw kind. U creëert herinneringen die ze lang zullen bijblijven en je werkt aan een sterkere band tussen ouder en kind.