Kinderen vechtsporten leren

Het leren van een vechtsport

Veel kinderen vinden het leren van een vechtsport ontzettend leuk. Ze leren snel en kunnen al hun energie kwijt. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden wanneer je een vechtsport leert aan kinderen. Hier zijn wat tips die passen bij verschillende leeftijdscategorieën.

 • 7-9 jaar: dit zijn nog relatief jonge kinderen. Probeer dus vooral te focussen op spelen. Probeer een grote diversiteit aan oefeningen, bewegingen en lessen te hebben. Wees daarnaast ook duidelijk en zorg dat er geen verwarring ontstaat: geef zoveel mogelijk korte en duidelijke instructies. Hierbij werk het beter wanneer je een bepaalde beweging laat zien wanneer je het probeert uit te leggen. Kinderen nemen dit sneller over. Benadruk ook dat teamwerk belangrijk is. Leer de kinderen ook de basisregels van de vechtsport en leg duidelijk uit wat wel en niet kan.
 • 10-12 jaar: ook bij deze groep is een grote diversiteit aan lessen belangrijk, ook zonder verwarrend te zijn. Je kunt wat meer focussen op technieken aanleren. Probeer ook nu duidelijk te zijn en ervoor te zorgen dat de kinderen het leuk hebben, zodat de deze sport willen blijven beoefenen. Op deze leeftijd proberen kinderen namelijk veel sporten uit.
 • 13-15 jaar: deze groep wordt al wat lastiger. Fysiek en mentaal gaan de kinderen steeds meer van elkaar verschillen. Ook zijn deze kinderen al wat ouder wat betekend dat je beter tegen ze kunt praten. Maak de technische oefeningen wat makkelijk, voeg niet te veel complexe bewegingen toe en maak de druk op de leerlingen niet te hoog. Het tempo en de intensiteit van de lessen kunnen bij deze leeftijd wel verhoogd worden.
 • 16-18 jaar: de trainingen kunnen nu zwaarder gemaakt worden. Ook kan je bijvoorbeeld cardio inbouwen bij de lessen in om de lessen nog iets zwaarder te maken voor de leerlingen. Het is ook belangrijk om de kinderen flexibel te houden, aangezien ze volwassen beginnen te worden. Hiervoor zijn rek en strek oefeningen ideaal.

Voordelen van vechtsporten

Er zijn veel verschillende vechtsporten. Kijk waar uw kind interesse in heeft. Dit is belangrijker dan welke vechtsport hij of zij doet. Vechtsporten hebben ook vele voordelen. Zo helpt het bijvoorbeeld het zelfvertrouwen van een kind, maar ook respect en trots. Een kind wordt actief door het beoefenen van een vechtsport en drukke kinderen kunnen hierbij hun energie kwijtraken. Maar een vechtsport leert kinderen ook verantwoordelijkheid, verbeterd de concentratie en ontwikkelt respect voor henzelf en voor anderen.

 • Fysieke en Mentaal
  een vechtsport bevordert de hartactiviteit, zorgt voor sterkere spieren en botten. Maar erg zware oefeningen zijn niet geschikt voor jonge kinderen, zoals push ups of sit ups. Om er een paar te doen is goed en kan zorgen voor diversiteit van de lessen, maar houd dit bij een paar.
  Mentaal bevordert het de concentratie. Tijdens een les is er niks dat een kind kan afleiden, geen muziek, geen video’s en geen andere machines. Het kind leert complexe bewegingen die vaak buitenlandse namen hebben. Om dit te onthouden moet er een goede concentratie opgebouwd worden. Een ander voordeel is dat kinderen leren dat het niet ‘oké’ is om problemen op te lossen met geweld, maar om hun vaardigheden alleen te gebruiken voor zelfverdediging.
 • Zelfvertrouwen
  kinderen worden onderverdeeld in niveau, of kleur band, en niet door leeftijd of populariteit. De zelfverdedigingstechnieken kunnen, bijvoorbeeld verlegen kinderen, ook meer zelfvertrouwen geven. Hoewel hij of zij deze technieken waarschijnlijk nooit zal gebruiken op het schoolplein, geeft het idee dat het kind zich kan verdedigen meer zelfvertrouwen. Je vaardigheden verbeteren en een andere bandkleur krijgen zorgt ook voor een trots gevoel. Kinderen zien zichzelf beter worden en weten dat je getalenteerd genoeg bent om naar een hoger niveau te gaan geeft een kind meer zelfvertrouwen.
 • Respect en discipline
  een kind leert ook respect en discipline tijdens het beoefenen van een vechtsport. Respect is belangrijk bij een vechtsport. Het respect voor de sport zelf, maar ook het respect voor de leraar, hogere banden, je uniform en jezelf. Er wordt bijvoorbeeld gewacht totdat er een aanwijzing gegeven wordt en je buigt naar je leraar om respect te tonen.
 • Verantwoordelijkheid
  tijdens een les wordt je verwacht dat je komt in een net uniform en een netjes gebonden band. Uw kind leert snel dat het belangrijk is om deze materialen netjes te houden. Andere materialen zijn ook de verantwoordelijkheid van uw kind. Een kind zal niet alleen verantwoordelijkheid leren voor zijn of haar materialen, maar ook voor de acties die gedaan worden. Door op te letten en focussen op het goed leren van de verschillende technieken zal hij of zij een hoger niveau bereiken. Veel van deze verantwoordelijkheden zie je terug in het dagelijkse leven van het kind. Zo kunnen cijfers en gedrag verbeteren nadat een kind een vechtsport beoefend.