Kinderen veilig online laten spelen

Veel kinderen spelen graag games online. Dit is natuurlijk een leuke bezigheid, maar er zijn ook gevaren waar elke ouder zich van bewust zou moeten zijn. De wereld van de online games is grotendeels anoniem, en hierdoor kunnen uw kinderen in aanraking komen met behoorlijk wat verbaal geweld. Maar wat voor soorten games heb je nou eigenlijk? Er zijn enorm veel verschillende games, zo heb je Fifa (voetbal) en Call of Duty (schietspel) en nog veel meer. Tegenwoordig kun je van elke sport wel een spel vinden.

Deze online games kun je op verschillende platformen spelen. Zo kan dit gewoon op de PC, maar heb je er ook dure consoles voor zoals de Playstation 4 of Xbox One. Voordat u als ouder zo’n duur apparaat voor uw kind wilt aanschaffen, moet u eerst goed nadenken over de voor en nadelen van een console. Deze consoles brengen uw kind namelijk in aanraking met een grote onlinewereld vol anonieme spelers, waarvan sommige kwade bedoelingen kunnen hebben.

Maar maakt u zich niet al te veel zorgen, want bij bijvoorbeeld de Xbox One kunt u als ouder zelf beslissen met wie uw kind online vrienden wordt. U moet ook een account aanmaken voor uw kind, en dit kan in eerste instantie een kinder-account zijn, waardoor u zelf de volledige macht hebt over het account. Hiermee kunt u er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat uw kind niet in aanraking komt met spellen die niet geschikt zijn voor de leeftijd van uw kind.

Ook is er soms de optie om te voice-chatten in een online game. Wederom kunt u als ouder beslissen andere spelers te muten (hierdoor hoort u de andere speler niet meer) of zelfs te blokkeren (hierdoor vindt er geen enkele vorm van contact meer plaats tussen uw account en die van de andere speler). U kunt ook andere spelers rapporteren, en dan wordt er door Xbox zelf gekeken wat er gedaan wordt met de andere speler. Zij hebben de macht om bijvoorbeeld het account van de speler te verwijderen, of zelfs, als de speler steeds maar weer de gedragscode van Xbox overtreedt, de console te verbannen.

Let wel op, dat dit ook kan gebeuren bij uw kind, als hij/zij de gedragscode van Xbox overtreedt. Zorg er dus voor dat uw kind zich ook netjes gedraagt, zodat hij/zij zorgeloos een leuke online ervaring kan hebben. Ook is het handig om in de gaten te houden wanneer en hoe vaak uw kind eigenlijk aan het gamen is, om verslaving te voorkomen. Gelukkig biedt een kind-account de optie om te zien wanneer en hoe lang uw kind aan het gamen is. Sommige online gamingsites geven het online gedrag van uw kind zelfs een score, die gebaseerd is op de omgang met andere spelers.

Het belangrijkste is natuurlijk dat online gamen een deel van uw kinds leven is en dat u als ouder dat ook moet begrijpen. Blijf betrokken bij het gamen en de prestaties van uw kind, en leer hun online vrienden kennen, net zoals u hun schoolvrienden leert kennen. Als u interesse blijft tonen in de online game ervaring van uw kind, zal dit een positief effect hebben.

Online Veiligheid

Het internet heeft naast veel voordelen ook een paar schaduwkanten met zich meegebracht. Kinderen kunnen op internet helaas worden lastiggevallen door een aantal dingen: erg verslavende online games, vunzige websites met onder andere pornografie, en sociale media sites waar vreemde mensen ontmoetingen kunnen regelen met kinderen en zich anders voordoen dan ze werkelijk zijn. Daarnaast is het internet ook een heel nieuw platform waar kinderen gepest kunnen worden.

De beste manier om hiertegen te handelen is natuurlijk om vroeg te beginnen. Er moet vroeg gesproken worden over de gevaren die sociale media en het internet te bieden hebben. Ouders moeten waakzaam zijn en via enkele maatregelen kunt u uw kinderen ook goed beschermen en zorgen voor een goede ervaring met het internet.

Zo zou u afspraken kunnen maken over tijdslimieten wanneer er gegamed mag worden en wanneer niet. Sociale gamingsites zou u bijvoorbeeld beter kunnen verbieden totdat uw kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt waarop hij verantwoordelijke keuzes kan maken op dat gebied. Ouders zouden applicaties kunnen gebruiken om kinderen normen en waarden bij te brengen die naast in huiselijke kringen ook online gerespecteerd zouden moeten worden.

Zo zou u uw kinderen bij moeten brengen dat pesten zowel in het ‘echt’ als online onacceptabel is.

Ook het gevaar van vreemde mensen ontmoeten op het internet zou u met uw kinderen bespreekbaar kunnen maken, bijvoorbeeld wanneer het gezin weer eens samenkomt tijdens het avondeten. De beste gang van zaken is dus een goed gesprek voeren met de kinderen over wat wel en wat absoluut niet kan.