Zwemmen met kinderen

Kinderen leren zwemmen

Het is belangrijk dat elk kind ooit eens leert zwemmen en lessen kunnen hierbij heel behulpzaam zijn. Maar er zijn ook een aantal dingen die jij als ouder kunt doen om je zoon of dochter de basis van het zwemmen te leren of om ze te helpen plezier te krijgen in het zwemmen. Deze activiteiten kunnen zelfs kinderen vanaf 18 maanden helpen met leren zwemmen. Het is belangrijk dat een kind plezier heeft in het zwemmen en leuke spelletjes kunnen hierbij helpen.

  • Praten tegen de visjes: laat uw kind bubbels blazen in het water. Vraag dan of hij zijn oor in het water wil doen om te luisteren. Bij deze oefening leert het kind om zijn ademhaling te controleren. Wanneer uw kind per ongeluk wat water binnen krijgt kan dit beangstigend zijn. Zorg er in dat geval voor dat u hem blijft aanmoedigen om toch onder water te gaan.
  • Pak de visjes: ga naast uw kind zitten op de rand van het ondiepe gedeelte of sta tegenover elkaar als het zwembad ondiep genoeg is. Het water moet ongeveer tot de middel of borst komen. Vraag uw kind om visjes te vangen met zijn handen. Vraag hem zijn armen in de lucht te doen, dan in het water en dat water naar zich toe te trekken. Op deze manier maakt uw kind kennis met de armbeweging van het zwemmen. Zorg dat uw kind zijn vingers gesloten heeft, zodat de visjes niet kunnen ontsnappen. Dit zal helpen bij de voortstuwing tijdens het zwemmen.
  • Rood licht, groen licht: ga naast uw kind zitten op een ondiep gedeelte van het zwembad. Wanneer uw kind niet heel jong meer is kan hij zich vasthouden aan de rand van het zwembad met het gezicht naar de muur gericht. Wanneer je ‘groen licht’ zegt laat hem hard trappelen. Wanneer je ‘rood licht’ zegt moet hij stoppen en wanneer je ‘geel licht’ moet hij langzaam trappelen. Op deze manier leert hij te trappelen in het water en maakt hij kennis met voorstuwing. Zorg ervoor dat uw kind zijn tenen strekt.

Er zijn nog veel meer spelletjes die u kunt spelen met uw kind om het kennis te laten maken met de basis van het zwemmen. Het is belangrijk om dit rustig aan te doen en om er voor te zorgen dat het kind plezier heeft in het zwemmen. Spelende wijs zal hij de basis van het zwemmen leren. Dit kan helpen wanneer hij echt met zwemlessen begint.

Maar bovenal is het belangrijk om op je kind te blijven letten ook tijdens deze kleine spelletjes. Vooral als uw kind nog niet de zwemvaardigheden nog niet volledig beheerst. Er gebeuren namelijk genoeg ongelukken omdat er geen toezicht was van een volwassene. Het is daarom belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd goed leren zwemmen. Zorg dat je kind de regels van het zwembad kent. Bijvoorbeeld niet rennen en niet in het water zonder toestemming. Kinderen die niet kunnen zwemmen moeten zwemvesten voor hun veiligheid dragen.

Voordelen zwemmen

Het is natuurlijk belangrijk dat uw kind leert zwemmen voor zijn of haar veiligheid. Het is een van de reden dat u uw kind niet moet laten stoppen met zwemlessen, want deze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de zwemvaardigheden. Tijdens de zwemlessen leert uw kind om voorbereid te zijn op verschillende situaties in het water en hoe het zich hier uit moet redden. Maar naast veiligheid zijn een nog meer voordelen die zwemmen met zich meebrengt.

Het is namelijk als eerste erg goed voor de gezondheid. Deelnemen aan een sport, zoals zwemmen, verminderd de kans op obesitas op een jonge leeftijd. Zwemmen heeft daarbij cardiovasculaire voordelen: het bevorderd de gezondheid van hart en longen. Ook kan je zwemmen wanneer je wilt. Je bent hierbij niet afhankelijk van het weer. Er zijn namelijk genoeg open en overdekte zwembaden. Wanneer het warm weer is kun je kiezen voor de verkoeling van het openlucht zwembad en wanneer het slecht weer is, maar je toch graag wilt zwemmen, zijn er genoeg overdekte zwembaden.

Verder is het goed voor je kracht en coördinatie: zwemmen in het water kan zwaar zijn. Door veel te zwemmen krijg je dus ook een goede spierkracht. Tegelijkertijd moet je ook je armen en benen synchroniseren zodat je vooruit gaat in het water. Hier is coördinatie voor nodig. Zwemmen stimuleert de coördinatie omdat je er constant mee bezig bent.

Zwemmen heeft als ander voordeel dat het bevorderend werkt voor het zelfvertrouwen en motivatie van uw kind. Ze zullen zien dat ze in de loop van tijd beter worden in het zwemmen en hier ook sterker van worden. Dit geeft niet alleen zelfvertrouwen, maar ook motivatie om het zwemmen door de zetten. Uiteindelijk heeft iedereen hier weer plezier van.